Pribram.eu Městský úřad Odbory MěÚ Odbor Stavební úřad a územní plánování Otázky a odpovědi
Zpět
Odbory MěÚ Od. Sta. úř.. Otázky a odpo.
Otázky a odpovědi
Otázky a odpovědi týkající se ohlášení stavby, stavební povolení, zasklívání lodžií, umístění reklam ve městě; památková péče; územní plán města, územní plány obcí a územně plánovací podklady, aj.
Pošlete svou otázku:
Otázky a odpovědi
26. 8. 2018 02:53
Jan
Dobrý den,
je někde vyloženě vyžadováno ke stavebnímu povolení, aby projekt rodinného domu obsahoval zádveří? Výhody a nevýhody si uvědomuji. Děkuji
Odpověď - 28. 8. 2018 09:25
Povinnost, aby projektová dokumentace obsahovala zádveří je stanovena v ČSN 73 4301 Obytné budovy v článku 5.3.1.2: „Hlavní vstup do bytového domu z veřejné komunikace a vstupy do bytů z otevřených pavlačí a hlavní vstup do rodinného domu musí mít zádveří.“ Je obecně známo, že české technické normy jsou co do svého obsahu někde na pomezí závazných a nezávazných pravidel. Obecnou právní úpravu technických norem obsahuje zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, podle kterého je technická norma dokument schválený pověřenou právnickou osobou (osoba pověřená Ministerstvem průmyslu a obchodu) pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Tentýž právní předpis stanoví i to, že normy nejsou právně závazné. Jak judikovaly v minulosti i Nejvyšší správní a Ústavní soud, normy se stanou závaznými, pokud tak svým odkazem stanoví právní předpis. Pro stavební předpisy je tento způsob „zezávaznění“ technických norem typický. Takovým odkazem totiž není fakticky řečeno, že technická norma se stává závaznou, ale vymezený obsah této normy je příslušným ustanovením vtělen do obsahu právního předpisu. Stavební zákon obsahuje odkaz na splnění i dodržování technických norem na více místech, za stěžejní ustanovení však lze považovat ust. § 160, podle kterého je zhotovitel stavby povinen provádět stavbu v souladu s rozhodnutím nebo jiným opatřením stavebního úřadu a s ověřenou projektovou dokumentací, dodržet obecné požadavky na výstavbu, popřípadě jiné technické předpisy a technické normy a zajistit dodržování povinností k ochraně života, zdraví, životního prostředí a bezpečnosti práce vyplývajících ze zvláštních právních předpisů. Odkazy na technické normy pak obsahují i jednotlivé prováděcí předpisy. Vyhláška o technických požadavcích na stavby, pracuje s pojmem normová hodnota, kdy u jednotlivých konkrétních požadavků stanoví, že mají být v souladu s normovými hodnotami (ne s normou celou), eventuálně také, že je možno se od normových hodnot odchýlit (ust. § 55). Zároveň je nutno upozornit, že podle § 159 stavebního zákona jsou autorizovaní inženýři či technici povinni při své odborné činnosti chránit veřejné zájmy. Je tedy na osobní zodpovědnosti a profesní úrovni těchto autorizovaných osob, jak budou ČSN v praxi uplatňovat. Přestože použití dobrovolných norem není obecně povinné, je pro uživatele výhodné v tom, že zaručuje splnění požadavků na technickou úroveň, bezpečnost, funkčnost apod., při současném vyloučení rozporů s právními předpisy.
Posouzení, jak v konkrétních případech postupovat, je věcí účastníků stavebního řízení, zejména projektanta, a dále investora, zhotovitele a příslušného stavebního úřadu. Ing. Lenka Vacínová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402226
E-mail: lenka.vacinova@pribram.eu
13. 8. 2018 02:21
Radek musil
Dobry den, jak daleko od sousedniho pozemku muze byt umistena žumpa ?
Odpověď - 14. 8. 2018 06:39
Vážený pane Musile,
žumpy se budují pouze tam, kde splaškové odpadní vody nelze odvádět do kanalizace. Žumpa musí být umístěna a řešena tak, aby bylo umožněno výhledové připojení stavby na kanalizaci ukončenou čistírnou odpadních vod. Po připojení stavby na kanalizaci ukončenou čistírnou odpadních vod musí být u žumpy zajištěno ukončení jejich užívání.
Žumpa se umisťuje tak, aby k nim byl umožněn přístup nebo příjezd pro vybírání jejich obsahu. Dále by žumpa měla být umístěna ve vzdálenosti min. 12 m od studny u málo propustného prostředí a 30 m od studny u propustného prostředí (propustnost prostředí určuje hydrogeolog).
Jiné omezení není stavebním zákonem a jeho prováděcími předpisy stanoveno.
S pozdravem
Ing. Dana Buchalová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402271
E-mail: dana.buchalova@pribram.eu
30. 7. 2018 11:08
Karel
Dobrý den,chtěl by jsem se zeptat, jestli se neplánuje do Orlova posílení nebo zkrácení intervalu autobusu ,aby tato část Příbrami byla lépe dostupná.Děkuji za odpověd.
Odpověď - 1. 8. 2018 02:55
Vážený pane Karle jízdní řád linky MHD Příbram obsluhující osadu Orlov má v tuto chvíli konečnou podobu. V nejbližší době nejsou plánovány žádné jeho změny. S pozdravem Ilona Trochová, samostatné oddělení silničního hospodářství
13. 6. 2018 12:47
Ludmila
Dobrý den, kde se bude parkovat na Drkolnově? Momentálně jsou po celém sídlišti značky se zákazem zastavení od 19.6. Parkoviště v horní části sídliště přetékají již nyní. Kde najdu nějakou novější studii k parkování? Jediná, kterou jsem objevila, je z roku 2015 a již neodpovídá skutečnosti!!!
Odpověď - 1. 8. 2018 08:24
Přesunuto z otázek stavebního úřadu a územního plánování po realizaci nového režimu. Štěrbová
27. 7. 2018 04:14
Karel
Dobrý den,mám dotaz kdy se už otevře to nové obchodní centrum v Brodské ulici..a případně jestli už víte jaké zde budou obchody.Děkuji a zdravím.
Odpověď - 31. 7. 2018 01:31
Vážený pane Karle, co se týká otevření stavby obchodního centra, nelze říci, kdy to bude. Neboť stavba pořád není plně dokončena a schopna trvalého užívání. Vaše dotazy by mohl seriózně zodpovědět pouze samotný investor. Odpověď na Vaši druhou otázku je také plně záležitostí investora stavby. Stavební úřad není schopen říci, kdo si nové obchodní jednotky od investora pronajme.
S přáním hezkého dne Ing. Vladimír Vrba referent Stavebního úřadu a územního plánování Tel.: 318402239 Mobil: 777086758 E-mail: vladimir.vrba@pribram.eu
4. 6. 2018 02:21
Jitka Hanzlíková
I/19 Věšín, most ev.č. 19-014, stavba: rekonstrukce mostu
žádost o stavební povolení
ráda bych se zeptala na koho konkrétně adresovat žádost o vyjádření k DSP, resp. žádost o souhlas s §15 - most je na hranici intravilánu...nebo podat žádost o stanovisko na ÚO k§96, zastavitelné území ??,
Děkuji z ainformaci a usměrnění
Odpověď - 4. 6. 2018 04:55
Vážená paní Hanzlíková,
k zodpovězení Vašeho dotazu je potřeba znát rozsah uvažované rekonstrukce.
Nejedná-li se o změnu v území (§ 2 odst. 1 písm. a/ stavebního zákona), potom se závazné stanovisko orgánu územního plánování (§ 96b stavebního zákona) nevydává.
Pro upřesnění můžete kontaktovat odd. územního plánování, tel. 318 402 238.
S pozdravem
Vojtěch Vaverka
1. 6. 2018 02:20
Pavel
Dobrý den,
z důvodu neodtékání okapů ná náměstí 17.listopadu budou nutné výkopové práce. Kde a jak vyřídit zábor? DĚKUJI
Odpověď - 1. 6. 2018 03:34
Vážený pane Pavle, zábor veřejného prostranství projednejte se Samostatným oddělením silničního hospodářství MěÚ Příbram sídlícím v budově č.p. 19 naproti Sokolovně. S pozdravem Ing. Přemek Bartoš SÚÚP.
23. 5. 2018 08:05
Alena
Dobrý den,prosím o vysvětlení,kdo povolil tak veliké výlohy u prodejny potravinn na třídě Osv obozeníč.314,bývalý supraphon,nyní obchod vietnamců jedna výloha je nevkusně zakrytá dekou.Náměstí 17 listopadu je krásný toto se nám vůbec nelíbí a vůbec to nezapadá do celkového rázu náměstí.Prosím proč a kdo povolil tyto výlohy?
Odpověď - 30. 5. 2018 10:24
Dobrý den,
výlohy na prodejně čp. 314 v Příbrami VII byly povoleny stavebním úřadem na základě žádosti stavebníka, která byla doplněna souhlasem architekta města Příbram, který se vyjadřuje ke všem stavbám na území města Příbram z hlediska urbanistického a architektonického. Vzhledem k tomu, že tento záměr posoudil jako vyhovující a v souladu s územní koncepcí města Příbram, stavební úřad vydal kladné rozhodnutí o povolení této stavební úpravy.
Mgr. Alena Vlasáková
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402275
E-mail: alena.vlasakova@pribram.eu
25. 5. 2018 02:23
Antonín Dolejš
Dobrý den, prosím o odpověď. Při vlastnictví pozemku (cesta), na kterém bude umístěna stavba (IS), více spoluvlastníky (cca 40) - musí být doložen souhlas všech spoluvlastníků, nebo stačí většina (např. dle NOZ § 1129... 2/3 ? Děkuji
Odpověď - 28. 5. 2018 10:54
Vážený pane Dolejši, máte pravdu, souhlas všech spoluvlastníků pozemku je nutný. K vlastní realizaci stavebního záměru musí mít stavebník potřebná práva ke konkrétnímu pozemku nebo stavbě, která by mu to v souladu se stavebním zákonem umožnila. V některých ustanoveních stavebního zákona je požadavek na dokládání souhlasu vlastníka pozemku nebo stavby podle § 184a uveden výslovně, z jiných ustanovení vyplývá nepřímo. Výslovně je tento požadavek uveden například v ustanovení § 86 odst. 2 písm. a) u žádosti o vydání územního rozhodnutí, v § 94l odst. 2 písm. a) u žádosti o vydání společného povolení, v § 96 odst. 3 písm. a) u oznámení územního souhlasu, v § 105 odst. 2 písm. a) u ohlášení stavebního záměru, v § 110 odst. 2 písm. a) u žádosti o stavební povolení. Forma, kterou pro souhlas stavební zákon v § 184a odst. 2 stanoví, je podpis vlastníka pozemku nebo stavby na situačním výkresu dokumentace nebo projektové dokumentace. Zákon neukládá žadateli povinnost předložit souhlas s ověřeným podpisem vlastníka pozemku nebo stavby. Souhlas musí obsahovat identifikační údaje vlastníka (spoluvlastníků), v případě udělení souhlasu v zastoupení, musí být doložena plná moc, ze které musí být zřejmé, že dotyčný zástupce je k udělení souhlasu zmocněn.
Souhlas se podle § 184a odst. 3 stavebního zákona nedokládá, je-li pro získání potřebných práv k pozemku nebo stavbě pro požadovaný stavební záměr nebo opatření stanoven účel vyvlastnění zákonem.
Ing. Lenka Vacínová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402226
E-mail: lenka.vacinova@pribram.eu
22. 5. 2018 09:51
Přemysl Novák
Dobrý den,
chci se zeptat kolik m2 musí mít pozemek pro schválení stavby jednoho RD na území města?
Odpověď - 23. 5. 2018 11:07
Vážený pane Nováku,
stavební zákon ani jeho prováděcí vyhlášky přímo neurčují minimální rozměr pozemku pro stavbu rodinného domu. Z některých ustanoveních vyhlášky č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území však vyplývá, že plochy pro bydlení se vymezují za účelem zajištění podmínek pro bydlení v kvalitním prostředí, umožňujícím nerušený a bezpečný pobyt a každodenní rekreaci a relaxaci obyvatel, dostupnost veřejných prostranství a občanského vybavení. Při návrhu rodinného domu, je třeba mimo jiné počítat s plochou pro parkovací stání, povinnost splnit vsakování dešťových vod na pozemcích staveb pro bydlení (tj. poměr výměry části pozemku schopné vsakování dešťové vody k celkové výměře pozemku v případě samostatně stojícího rodinného domu nejméně 0,4), dále bude nutné dodržet vzájemné odstupové vzdálenosti domu od hranic se sousedními pozemky a stavbami (viz. §25 vyhlášky č. 501/2006 Sb.).
V regulativech územně plánovací dokumentace pro příslušnou obec však požadavek na minimální velikost stavebního pozemku v některých lokalitách uveden je.
Doporučuji konzultaci s příslušným referentem stavebního úřadu ohledně záměru na konkrétním pozemku.
Ing. Dana Buchalová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402271
E-mail: dana.buchalova@pribram.eu