Pribram.eu Městský úřad Odbory MěÚ Odbor Stavební úřad a územní plánování Questions and Answers
Zpět
Odbory MěÚ Od. Sta. úř.. Otázky a odpo.
Questions and Answers
Otázky a odpovědi týkající se ohlášení stavby, stavební povolení, zasklívání lodžií, umístění reklam ve městě; památková péče; územní plán města, územní plány obcí a územně plánovací podklady, aj.
Send us your question:
Questions and Answers
2. 7. 2021 04:18
Anna Marie Steinbach
Potřebuji oznámit nebo ohlásit realizaci oplocení pozemku?
Děkuji za odpověď. Anna S
Answer - 8. 7. 2021 06:38
Vážená paní Steinbach.
Podle § 79 odst. 2 písm. f) stavebního zákona rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžaduje oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím, a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše.
Pokud oplocení nesplní výše uvedené parametry, pak je nutné podat žádost buď na formuláři Oznámení záměru, ke kterému je třeba opatřit jednoduchý technický popis a nákres včetně situace, na které musí být podpisy (souhlasy) vlastníků sousedních pozemků. Dále je třeba vyjádření správců sítí, které se v místě nacházejí. V případě, že nebudete mít požadované souhlasy, stavební úřad vede o umístění stavby oplocení územní řízení (můžete podat žádost rovnou na formuláři Žádost o umístění stavby). V případě dalších dotazů kontaktujte referenta podle příslušného katastrálního území (k dispozici na webových stránkách Města Příbram), nebo volejte tel. 318402467.
S pozdravem
Ing. Petra Řeháková
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402467
E-mail: petra.rehakova@pribram.eu
6. 7. 2021 07:00
Hana
Dobrý den, vážení, ráda bych se prosím dotázala, zda je nějaká promlčecí lhůta, pokud si soused postavil na hranici pozemku s mým pozemkem 5 zahradních domečků a nikdy mi předem nepřišel nic o stvbách oznámit. Jedna stavba měla do dnešního dne sklon na můj pozemek bez okapu.Stavby jsou pevně spjaté s plotem (ten patří sousedovi).Nejedná se ale jen o kůlny na nářadí, do staveb je zaveden odpad, voda a slouží k širšímu využití! Dnes jsme se dostali do menšího sporu, a když jsem zmínila, že existuje nějaký stavební zákon, který hovoří o 2m. od plotu, vysmál se mi do očí a řekl, že tam má stavbu už např. 10let, a když jsem nic nenamítala, je již dávno promlčeno! Nestojím o jakoukoli sosedskou rozepři,zamrzelo mne ale, když se podívám z horního patra, připadám si s 5ti domky nalepenými na stranu plotu, jako v zahrádkářské kolonii! Proto mne ironický argument, že je vše dávno promlčeno, dost překvapil! Mohu tedy, prosím, u Vás kompetentních zjistit, zda má pan soused pravdu, či ne? Předem velmi děkuji za Vaši odpověď, Hana Š.
Answer - 7. 7. 2021 04:58
Vážená paní Hano,
stavební zákon žádnou promlčecí lhůtu nezná. Pokud byla stavba postavená bez územního rozhodnutí, stavebního povolení či jiného opatření stavebního zákona není možné tvrdit, že po nějaké lhůtě dojde k její legalizaci. V ustanovení § 79 odst. 2 stavebního zákona jsou však také taxativně vyjmenované stavby, které nevyžadují umístění stavby ani územní souhlas a v ustanovení § 103 stavebního zákona jsou uvedeny stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení. Z vašeho dotazu nelze určit, zda se nejedná právě o tyto stavby. Ovšem i u staveb, které nevyžadují opatření stavebního úřadu, je stavebník povinen dbát mimo jiné na řádnou přípravu a provádění stavby a musí mít na zřeteli zejména ochranu života a zdraví osob nebo zvířat, ochranu životního prostředí a majetku, i šetrnost k sousedství. Pro řádné posouzení by bylo nutné znát parcelní číslo a katastrální území umístění staveb.
Ing. Dana Buchalová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318 402 468
E-mail: dana.buchalova@pribram.eu
5. 7. 2021 03:12
Dana
Dobrý den, pokud plánuji stavbu foliového bazénu (vystaveni ze ztraceného bednění) o rozměrech 7x3m hloubka 1,5m, musím mít povolení? Děkuji za odpověď
Answer - 7. 7. 2021 04:56
Vážená paní Dano, pokud bude bazén umístěn na zastavěném stavebním pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše a bude umístěný (stejně tak i jeho související technické zařízení) nejméně 2 m od hranice pozemku, tak tato stavba (bazén o ploše 21 m2 a hloubky 1,5m) nevyžaduje žádné povolení stavebního úřadu.
Ing. Jana Bártová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318402462
E-mail: jana.bartova@pribram.eu
14. 4. 2021 09:16
Brajerová
Dotaz směřuje na nějaká budoucí usnesení města o reklamním smogu. Nechystají se nějaké regulace na omezování billboardů a reklamy ve městě Příbram? Regulace (vyhláška), které by byly ve schvalovacím řízení?
Answer - 20. 4. 2021 01:27
Vážená paní Blajerová,
Město Příbram připravuje vyhlášku o regulaci reklamy. Na základě této vyhlášky budou vymezeny části města s omezeními jednotlivých druhů reklamy. Od této vyhlášky si město slibuje zlepšení vzhledu našeho města.
S pozdravem, Ing. arch. Jaroslav Malý, vedoucí oddělení rozvoje města
14. 4. 2021 09:08
Brajerová
Dotaz směřuje na nějaká budoucí usnesení města o reklamním smogu. Nechystají se nějaké regulace na omezování billboardů a reklamy ve městě Příbram? Regulace (vyhláška), které by byly ve schvalovacím řízení?
Answer - 20. 4. 2021 01:26
Vážená paní Blajerová,
Město Příbram připravuje vyhlášku o regulaci reklamy. Na základě této vyhlášky budou vymezeny části města s omezeními jednotlivých druhů reklamy. Od této vyhlášky si město slibuje zlepšení vzhledu našeho města.
S pozdravem, Ing. arch. Jaroslav Malý, vedoucí oddělení rozvoje města
9. 4. 2021 08:55
Lenka
Dobrý den. Chěla bych instalovat venkovní žaluzii na okně v PB3, Pruběžná 147, suterén, boční okno. je to dost nízko a této lokalitě nebezpečno a hlučno. Jsem vlastníkem bytu. Potřebuji povolení nebo ohlášení u vás nebo stačí bytové družstvo?? děkuji
Answer - 12. 4. 2021 09:16
Vážená paní Lenko, ve smyslu ustanovení § 103 odst. 1 písm. d) stavebního zákona, stavební úpravy, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí, nemění se vzhled stavby a jejich provedení nemůže ovlivnit požární bezpečnost jsou stavební úpravy, které nevyžadují ohlášení a ani stavební povolení. Venkovní žaluzie na okně, které budou uchyceny na konstrukci okna jsou stavebními úpravami, které tyto parametry splňují a je tedy možno tyto žaluzie osadit. Konzultaci se zástupcem společenství Vám doporučuji zejména z důvodů přehledu oprav společných částí bytového domu.
S pozdravem Jan Hříbal referent Stavebního úřadu a územního plánování Tel.: 318402463 E-mail: jan.hribal@pribram.eu
29. 3. 2021 01:27
Vladimíra Ditzelová
Chtěla bych se zeptat , kdy bude dokončena výstavba Baumaxu a kdy bude zahájen prodej.
Answer - 29. 3. 2021 03:48
Vážená paní Ditzelová, stavba tohoto řetězce je místním stavební úřadem povolena, pokud by Vás zajímalo, kdy bude stavba dokončena a uvedena do provozu je to otázka na investora stavby. S přáním hezkého dne Ing. Vladimír Vrba vedoucí Stavebního úřadu a územního plánování Tel.: 318402469 Mobil: 777086758 E-mail: vladimir.vrba@pribram.eu
22. 3. 2021 10:44
Jaroš
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli potřebuji povolení k stavbě pergoly, která bude stát na základech kde budou postaveny dvě zdi z betonových tvárnic do tvaru el 4.5m a 3m výška bude 2m a uvnitř bude krb, zbytek zůstane otevřen. Celková plocha pergoly bude 15m2 a výška střechy 2.5m Stavba by se prováděla na zahradě, která je na katastrálním území Příbram Lazec č.zahrady je 266 na zahradě již stojí domek 16m2 pod číslem 267. Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem Jaroš
Answer - 22. 3. 2021 03:48
Vážený pane Jaroši
pokud Vámi uvedená stavba přístřešku o půdorysných rozměrech 15 m2 bude umístěna na pozemku u stavby pro rodinnou rekreaci a bude vzdálená min. 2 m od hranice se sousedním pozemkem, lze ji postavit bez povolení či jiného opatření stavebního úřadu. Pokud chcete přístřešek umístit méně než 2 m od hranice se sousedním pozemkem, pak to vyžaduje vydání územního souhlasu. K tomu je nutné podat žádost „oznámení záměru“, kterou si můžete stáhnout na stránkách města (https://pribram.eu/mestsky-urad/odbory-meu/stavebni-urad/uzemni-a-stavebni-rizeni). K žádosti je třeba doložit jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy a souhlasy osob, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být umístěním stavebního záměru přímo dotčeno. Souhlas musí být vyznačen na situačním výkresu. Souhlasy nemusí být úředně ověřeny a nemusí být všechny na jednom výkresu (lze udělat kopie výkresu situace a nechat podepsat různým vlastníkům). Další případné dotazy Vám ráda odpovím na e-mailu: dana.buchalova@pribram.eu.
Ing. Dana Buchalová
referent Stavebního úřadu a územního plánování
Tel.: 318 402 468
E-mail: dana.buchalova@pribram.eu
15. 2. 2021 08:45
Michal
Dobrý den , koupil jsem pozemek orná půda mezi Třebskem a Vysoká. Katastrálně spadá ještě do Třebska. Pozemek bych chtěl oplotit, je potřeba podat žádost? Popřípadě jakou, Nebo stačí technická zpráva ?
Answer - 16. 2. 2021 06:29
Vážený pane Michale,
ve Vaší otázce chybí o jaký pozemek se konkrétně jedná, což je velmi důležité pro odpověď na Vaši otázku. S konkrétními dotazy kontaktujte přímo Ing. Řehákovou, která má dané území na starosti na t.č. 318 402 467, e-mail: petra.rehakova@pribram.eu
17. 12. 2020 05:13
Lucie
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na pozemek parcelním č. 67/38 v katastrálním území Haje u Příbrami. Pozemek je veden jako orná půda s funkčním využitím ZE- plochy zemědělského půdního fondu. V ÚP je pozemek veden jako soukromá zeleň. Číslo LV:627, výměra: 1130m2. Moje otázka zní jestli se neuvažuje o změně na stavební pozemek a popřípadě kdy? Dekuji.
Answer - 4. 1. 2021 08:32
Vážená paní Karasová,
o změnách územního plánu rozhoduje vždy obec, v jejímž správním území se pozemky nacházejí.
Obec Háje pořizuje územní plán (ÚP), který je těsně před vydáním zastupitelstvem obce (24.09.2020 se konalo veřejné projednání návrhu ÚP).
Pozemek č. 67/38 v kat. území Háje u Příbramě je i v novém ÚP určen k využití jako zeleň soukromá vyhrazená (ZS - Z51) - nezastavitelná část pozemků sousední lokality Z50 podél lesa. Plocha byla převzata z platného Územního plánu obce Háje.
https://pribram.eu/mestsky-urad/odbory-meu/stavebni-urad/oddeleni-uzemniho-planovani/obce-orp-pribram/haje.html
https://pribram.eu/files/post/100876/02_HV_VP.pdf - Hlavní výkres
S pozdravem
Monika Škvor Filipová
referent oddělení územního plánování
Tel.: 318402200
E-mail: monika.filipova@pribram.eu